Bútorfestés 1. rész - ingyenes online tanfolyam kezdőknek

Régóta készülök ezzel a mini tanfolyammal, mert úgy vélem bár sokan foglalkoznak manapság a bútorfelújítás témakörével - sőt még írnak is róla - viszont az apró részletek felett a bloggerek hajlamosak elsiklani, így a kezdő bútorfestők számára újabb és újabb kérdések merülnek fel, amelyek során aztán egy nagy káosz keletkezik a fejekben. Ezt kívánom megtörni most ezzel az útmutatással, amelyben röviden, tömören, mégis részletgazdagon fogok kitérni a felmerülő problémákra. Több fórumon olvasom a kezdők által feltett kérdéseket és ennek mentén haladok szépen sorban, szájbarágósan, úgy, hogy a tényleg laikusok számára is érthető legyen minden.

Kezdjük mindjárt a legelején. Miért érdemes egyáltalán egy bútort felújítani? Mert:
  1. csodás érzés egy ronda tárgyból, valami szépet kihozni;
  2. sokat spórolhatok azzal, hogy nem kell új bútort vásárolni;
  3. egyedit, csak rám jellemző stílust hozhatok létre, olyat amit a boltban nem kaphatok meg;
  4. szabadon engedhetem a kreativitásom;
  5. amikor felújítok akkor jellemzően kikapcsol az agy és nem kell a rossz dolgokra gondolnom;
  6. szeretem csinálni, átmozgatja a testem és a lelkem...
Nekem ezek az érveim, de biztos vagyok abban, ha te is belevágsz, akkor saját érzéseid lesznek és lehet, hogy megutálod, de az is lehet, hogy egy új egyéniséget fedezel fel magadban. Majd elválik.

Elronthatsz-e valamit?

Ha mindent betartasz, amit itt leírok, akkor szinte kizárt, hogy elrontod a végeredményt. Persze a színválasztás csak rajtad múlik, ezen állhat vagy bukhat a dolog.

 Hogyan érdemes elkezdeni?

Abban az esetben, ha ez lesz az első próbálkozásod, egy kisebb bútordarabot ajánlok, például egy sámlit, hokedlit, széket, kis asztalt. Gyakorlásnak ezek tökéletesen megfelelnek, de dönthetsz úgy is, hogy belevágsz a lecsóba és egyből egy nehezebb bútorral indítasz.

 Amikor bútort választasz, nem feltétlenül a méretét kell nézni, hanem azt, hogy milyen az állapota és mennyire sima a felülete. Például hiába tűnik egyszerűnek egy régi láda átfestése, valójában marha macera és aprólékos feladat felújítani, nem is beszélve a felületi dolgokról, amiről később még írni fogok. Most azonban maradjunk egy viszonylag egyszerű bútordarabnál és ennyi bevezető után kezdjünk el festeni.

Két darab fa ágyon fogom bemutatni a lépéseket. Íme a két ágyikó:


Annyit érdemes tudni, hogy mindkét ágy szerkezetileg rendben van, így érdemes a felújításra. A felülete kopott, de egyéb hibája nincs. Kivéve, hogy ez eredetileg egy emeletes ágy, amelyből két egyforma ágyat raktunk össze, viszont a csavarok helye megmaradt, így azokat el kell tüntetni valahogy. No de itt még nem tartunk.

Első és legfontosabb az anyagok és eszközök kiválasztása. Hiszem, hogy minden munka alapja a jó anyag és eszközválasztás. A jó nem feltétlenül a drágát jelenti, hanem érdemes betartani azt az egyszerű tanácsot, hogy mit mivel érdemes festeni.


 Jómagam kizárólag vízbázisú festékkel dolgozom, ezt ajánlom mindenkinek, mert nincs szaga és vízállóra szárad. A festékek terén szerencsére már hatalmas lehetőség és kínálat mutatkozik, ami a kezdő laikusoknak sokszor jelent inkább zűrzavart. Nem fogok anyagismeret órát tartani, arra ott az internet, inkább egészen egyszerűen kétféle festéket ajánlok. 

Az egyik a vízbázisú zománc festék (a képen is látható OBI-s festék éppen ilyen és olcsó), a másik alternatíva pedig számomra a Pentart Dekor Paint Soft festékek, amelyeket hobbi boltokban és webáruházakban is könnyedén be lehet szerezni. 








Továbbá nagyon szeretem még a Pentart
krétafestékeit, mert nagyon jó a fedőképességük. A Pentart festékekkel a kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak, mert száradás után egységessé válik, nem lesz foltos vagy csíkos, mint a zománc, ha nem jól van felvíve az bútorra.


1. Lépés: Előkészítés

Az előkészítés két lépést rejt magában: fa bútor esetén
  1. A felesleges festék eltávolítása
  2. Tisztítás, zsírtalanítás
Pattogzó láda csiszolás előtt
Azzal a jó hírrel kezdeném, csupán tévhit, hogy minden esetben le kell csiszolni a bútor felületét. Csiszolni kizárólag akkor szükséges, ha a festék valahol pattog, illetve hólyagos.


Amennyiben egy tükör sima bútort szeretnénk átfesteni, akkor nem kell lecsiszolni. Hogy miért? Mert olyan szuper alapozót fogunk használni, amelyre ugyanúgy fog tapadni a festék, mintha a nyers fáig csiszoltuk volna az alanyunkat.

       Tehát csak akkor csiszolj, ha pattog a festék és akkor is csak ott, ahol ilyen hibát észlelsz. 

A precíz munkához elengedhetetlen az ujjainkkal történő felületi ellenőrzés, mert sokszor a szem
észre sem veszi az apró rücsköket, amelyeket kizárólag ujjainkkal tudunk érzékelni. Szóval, ha valahol úgy érezzük, hogy a munkadarab nem egyenletes és zavaró lehet, akkor itt érdemes egy kicsit megcsiszolni, kiegyenlíteni a felületet. A pattogó festéknek érdemes először spaklival neki esni és amennyire csak lehet, azzal lekaparni, majd ha spaklival már nem megy, akkor jöhet a csiszológép.

Viszont mérlegelned kell, hogy, ha csiszológéppel neki esel a bútornak, akkor valószínűleg egyre nagyobb részt kell majd megcsiszolnod a csiszolás hatására felpattogzó festék miatt. Szóval csiszolással csak akkor bajlódj, ha nagyon muszáj, ellenkező esetben nyugodtan hagyd ki ezt a fárasztó  munkafolyamatot.

Gyakorlati példa:

A képen látható láda jó példája mindannak, ami előfordulhat egy régi bútordarabnál. Az oldalai csúnyán pattognak, így kihagyhatatlan az alapos csiszolás. De ez még nem minden, az előző képen biztosan feltűnt, hogy a láda tetején egy dörzsi látható. Erre azért volt szükségem, mert egy viaszos réteg keletkezett ennek az antik ládának a festésén, amit csiszolással nem lehet eltüntetni, így kénytelen voltam ezzel a dörzsivel, kézzel eltávolítani ezt a ragacsos anyagot. A dörzsivel szerencsére simán ment, ezt követően teljesen lecsiszoltam a ládikó tetejét.

Visszatérve a láda oldalán pattogzó festékhez, itt már nem szükséges az egész festéket eltávolítani, csupán addig kell csiszolni, amíg egy sima, pattogzó festék mentes felületet kapunk. Bár alaposan átcsiszoltam ezt a részt is, de közel nem csiszoltam le úgy, mint a tetejét. Amikor az ujjaimmal úgy éreztem, hogy már teljesen sima a fa és a rajta maradt festék már nem pattog, hanem szinte beleolvad a fába, akkor végeztem a csiszolással.

A csiszolásnál arra okvetlenül figyelj, ha lasurt fogsz használni, akkor kizárólag száliránnyal megegyező irányba csiszolj, egyéb teljesen fedő festékeknél (pl.zománc, Pentart), ahol a fa erezete nem fog látszódni, teljesen mindegy milyen irányba csiszolsz.

Az ágy tekintetében szerencsére nem volt szükség csiszolásra, így ezt a munkát teljesen ki is hagytam.

A csiszolást követően, vagy, ha nem volt szükség csiszolásra, akkor első lépésként kötelezően portalanítani és/vagy zsírtalanítani kell a bútort. Erre azért van szükség, hogy az alapozó és a festék kellően meg tudjon tapadni. Ha zsíros marad a felület, a festék lefog peregni és a száradást követően lepattog.

Zsírtalanítani lakkbenzinnel, szalmiákszesszel lehet a legprecízebben, de ha ezek éppen nem állnak rendelkezésedre, akkor egy jó minőségű mosogatószer is jó barátod lehet. 

A port először száraz, majd pedig egy nedves pamut ronggyal távolítsd el.

Előkészítés nem fa bútorok esetén: bútorlap, MDF stb.

Ha a bútor nem fából, hanem egyéb pl. bótorlapból készült, akkor nagyon egyszerű dolgunk van. Alapos zsírtalanítást követően, egy réteg alapozót a később ismertetett módon felviszünk a bútor egészére, majd száradás után következhet a festés.  Semennyi csiszolásra nincs szükség.

2. Lépés: Hibák javítása

Ha egy régi, használt bútort újítunk fel, szeretnénk szép sima felületet varázsolni és a lyukakat, barázdákat eltüntetni.

Ez nagyon egyszerű, csupán egy tubus fatapaszt és spaklit kell beszereznünk, amely bármelyik festék boltban megvásárolható.
Azonban, ha lasur festékkel szeretnénk a bútort átkenni, akkor sokkal alaposabbnak kell lenni és barna színű fatapasszal érdemes dolgozni. Ebben az esetben a lyukak betömését követően teljesen le kell csiszolni a felesleget.

Jelen esetben a teljes fedést biztosító festésre fókuszálunk.
A fatapasz egy sűrű, krém állagú anyag, amelyet spaklival könnyedén bele tudunk kenni a résekbe. Arra figyeljünk, hogy ne kizárólag a nagy lyukakat tömjük be vele, hanem, ujjunkkal simítsuk végig a felületet és ahol dorozmás oda nyugodtan kenhetünk az anyagból. Spaklival próbáljuk vékonyan felvinni, ahogy a képen is látszik.

Várjunk 2 órát és, ha megszáradt, akkor enyhén csiszoljuk át, tüntessük el a felesleget. Ha mélyen kellett tömíteni, akkor azt ajánlom, hogy még egyszer ismételjük meg a tapaszolás folyamatát. Erre azért van szükség, hogy a felülete egyszintű legyen, egy pici mélyedést sem lehessen az ujjunkkal érzékelni a felületi ellenőrzés során, ha szükséges akkor harmadszorra is ismételjük meg a tapaszolást.

A tapaszolás folyamata tehát:

                      tapaszolás spaklival→száradás→enyhe csiszolás

3. Lépés: Alapozás

Az alapozásról külön posztot írtam, mivel úgy vettem észre a különböző fórumokon, hogy az alapozás okozza a legnagyobb fejfájást. A posztot ide kattintva olvashatod.

Alapozás után, festés előtt
Röviden összefoglalva, ha bútort akarsz festeni minden esetben alapozni kell. Én a HarzoT16 hídképző alapozót ajánlom, mert minden felületre kiváló. Ha ezt az alapozót használod nem csak a festéknek, hanem magadnak is jót teszel azáltal, hogy könnyebb fedést érhetsz el, így egy réteggel kevesebb festék is elegendő lesz. Mivel az alapozást nagyon részletesen leírtam ebben a posztban, így ezt most átugrom és folytassuk tanfolyamunkat az alapozást követő munkálatokkal.




4. Lépés: Festés

Csak itt, a negyedik lépésben kezdhetjük meg a legszebb és leglátványosabb munkát, magát a festést. 

Mivel fessünk?

Ahogy az elején írtam, a vízbázisú zománc festéket ajánlom bútor festéshez, sokkal inkább, mivel az általam preferált alapozó is vizes bázisú és, ha olvastad az alapozás posztot itt, akkor tudod, hogy ezt az alapozót nem lehet oldószeres festékkel alkalmazni.

Vannak már a piacon kifejezetten bútorfestésre gyártott, kiváló minőségű festékek pl. Annie Sloan festékek, amelyek bár nagyon drágák, mégis sokan esküsznek rájuk. Személyesen még nem próbáltam, mert  drágának találom, viszont állítólag ebből a festékből kevesebb is elég a szép végeredményhez, így árban lehet, hogy nem sokkal több, mint az olcsóbb zománc. Lehet kísérletezni. Ezt a festéket webáruházból tudjátok megrendelni, ahol hozzá való ecsetet is vásárolhattok (szintén húzós áron, de minőségi és hosszú távú eszköz). Mivel nem szeretnék senkinek reklámot csinálni, ezért, ha ezt a festéket szeretnétek megvásárolni, akkor kérlek használjátok a google keresőt, írjátok be a festék nevét és rátaláltok a webáruházra.

Ennyit Annie Sloanról, folytassuk az általam kipróbált és ajánlott festékekkel. Vízbázisú zománc festék pl. az OBI-s saját márkás festékcsaládja, amely tökéletes nekünk. Ebből a festékből alapszíneket választhatunk, így ha valami színes színre van szükséged, akkor a Pentart Dekor Paint Soft bútorfestéket, valamint a Pentart krétafestékeit ajánlom. Ezek a festékek minden színben elérhetőek és nagyon jó velük dolgozni.

Tanács:

Ha fehér színre szeretnél festeni, akkor zománcot használj, mert az fed a legjobban és a legkönnyebben. A Dekor Paint Soft festékeket inkább színes színekhez ajánlom, de azokhoz nagyon.

 Fényes vagy matt?

A választ az határozza meg, hogy milyen hatást kívánsz elérni. Ha régies külsőt szeretnél, esetleg öregbítenéd is a végén a bútorodat, akkor kizárólag matt festéket használj, viszont ha modern, csillogó végeredmény a cél, akkor használj fényes festéket. FIGYELEM! Ha matt felületet szeretnél Obi zománccal festeni, akkor selyemfényű festéket keress, mert ennek a márkának nincs matt festéke. A selyem is ugyanolyan jó, mint a matt, nyugodtan használhatod matt festékként.  

A Dekor Paint Soft festékek matt hatásúak, ezért ezek tökéletesek minden felülethez, ugyanis ha fényes színt szeretnél, akkor a végén fényes lakkal tudsz majd csillogást adni neki. 

 
Mivel fessünk és hogyan?

Egyszerű a válasz. Minden festék esetében szivacshengerrel fessük a nagy felületeket. A technika is nagyon egyszerű, ecsettel először a sarkokat fessük be, majd ecsettel vigyünk fel festéket az adott felületre össze-vissza, ezt követően hengerrel dolgozzuk egyenletesre. Fontos, hogy kis lépésben haladjunk, ne az egész bútort maszatoljuk be ecsettel, hanem sorba haladva, mindig csak egy kis részt, amit azonnal hengerrel el is dolgozunk. Ha így teszünk, akkor csodálatosan szép sima lesz a végeredmény.

Az ágynál például rácsonként haladtam, először mindig azokat a helyeket festettem be ecsettel, ahova hengerrel nem, vagy csak részben érek el pl. sarkok. Ha ez megvolt, akkor vastagon kentem ide-oda a festéket a nagyobb felületre és hengerrel széthordtam. Így festéklehúzót nem kell használni. 
FONTOS TANÁCS:

Mindig figyelj a festék folyásokra, mert a hengerelés során biztosan fogsz találkozni azzal a jelenséggel, hogy a bútor szélén, vagy másik oldalán lefolyik a festék. Amikor hengerelsz, akkor utána mindig ellenőrizd, hogy nem keletkezett-e átfolyás az éleknél, esetleg a másik oldalán a felületnek és egy szivaccsal azonnal töröld le, vagy kend el. Ezt soha ne mulaszd el megtenni, mert nagyon csúnya tud lenni, ha ezek a megfolyások rászáradnak a bútorra és elrontják a végeredményt. 

Ha mégis így járnál, akkor javítani enyhe csiszolással tudsz majd akkor, amikor megszáradt a festék. Ebben az esetben viszont ezt a részt újra kell festeni. Szóval minden hiba javítható, csak plusz munkával jár és marha idegesítő. 

Hány réteg festék szükséges?

egy réteg után
Minél világosabb festéket használsz, annál több réteg szükséges a tökéletes eredményéhez. 

Ahogy az alapozási ismereteknél írtam, ha világos festékkel szeretnél dolgozni, akkor fontos, hogy

egy réteg fehér zománccal átfestve

vastagon vidd fel az alapozót, mert így egy réteg festéket is megspórolhatsz. Nekem az a tapasztalatom, hogy fehér zománc festék esetében, vastagon alapozva 3 réteg festék szükséges, vékonyan alapozva 4 réteg fehér festék fed be tökéletesen. Az ágyat összesen 3 rétegben festettem, vastag alapozást követően.

Ha sötétebb, Dekor Paint Soft festéket használsz, akkor abból elég lesz egy vagy két réteg is, attól függően, hogy mennyire sötét a festék és milyen színű bútor alapszíne, amire festesz. Mutatom mire gondolok:




Ezen a képen Pentart krétafestéket használtam, amelyből 1 réteg is tökéletes fedést jelent. Imádni való ez a festék :) 








A jobb oldali képen, fehér bútorlap alapozását követően
Pemtart Dekor Paint Soft sötét szürke árnyalatával dolgoztam, ebből a festékből 2 rétegre volt szükségem a tökéletes fedéshez, mivel világos volt az alapbútor színe.













 A hengerelés hátránya, hogy lassabb, több réteg szükséges, de sokkal szebb végeredményt érünk el, így megéri a fáradtság. 

JÓ TANÁCS!

Rossz ujjamat választottam, de nem szándékosan :)
A rétegek között egyáltalán nem szükséges betartani az előírt több órás száradási időt. Én például lefestettem az egyik ágyat és amikor a végére értem, kezdtem elölről a következő réteggel. Elegendő az ujjaddal ellenőrizni, hogy nem ragad-e már a festék és, ha már nem marad az ujjadon festéknyom, akkor mehet a következő réteg. Ez kb. 1/2-1 óra, attól függően milyen a szoba klímája. Így feltudod gyorsítani a munkát és tökéletes lesz. Ez saját tapasztalat és már sok munka áll a hátam mögött. :)

A szoba hőmérsékletére visszatérve, nem tanácsos 25 Celsius fok felett a festésnek nekilátni, mert sokkal lassúbb lesz a folyamat. Az ágy festésénél 30 Celsius fok volt a szobában és nagyon szenvedtem, mivel a festék nagyon folyóssá vált, így duplán kellett megfolyásokra figyelnem. Nekem nem volt választásom, muszáj volt ekkor festenem idő hiányában, de egyéb esetben a nyár nem a legalkalmasabb időpont a bútorfestéshez.

Amikor az utolsó réteggel is megvagy, akkor kell megvárni a teljes száradási időt. Én egy napot tanácsolok. Különben sincs kedve ekkor már az embernek többet dolgozni, mert kellően elfáradunk a munka végeztével.

5. Lépés: Díszítés

A díszítés a legnehezebb és sok gyakorlást igénylő folyamat. Nagyon sok díszítési módszer ismert, én ezeket használom:

  • stencilezés
  • antikolás
  • dekupázs technika 
Ezek a technikák a 2. részben kerülnek részletesen kifejtésre. Ez a lépés egyébként ki is hagyható, ha nem szeretnéd mintával, régiesítéssel feldobni a bútordarabot. Egyébként nem is áll jól minden bútornak a cicomázás, mert egy különleges formájú, régi bútor önmagában is tökéletes, bőven elegendő egy szép új festés.

Jelen esetben én sem díszítettem az ágyat, csupán átfestettem.

6. Lépés: Utókezelés

Ha megszáradt a festék, akkor jöhet az utókezelés, persze csak, ha szükséges. Ha zománc festékkel festettél, akkor nincs szükség lakkozásra, kivéve, ha erős igénybevételnek lesz a bútor kitéve pl.: szék, akkor érdemes egy réteg lakkot rátenni. Dekor Paint Soft festéket minden esetben lakkozni kell a végén.
Mivel kezeljük a festett bútort? Lakk kontra Wax.


Én nem szeretem a waxot, mert kiszámíthatatlan tőle a végeredmény. Sokszor besárgítja, vagy elszínezi a szép fehér bútort, ennek ellenére sokan erre esküsznek. Én nem. Nekem minden felületre a lakk jelenti a végső befejezést, mert sokkal jobban véd a waxnál és biztosan nem színezi el a festéket. Ha antikolok, akkor sem waxot használok, hanem az egyéb módon antikolt felületet, a végén átlátszó lakkal tartósítom. Az antikolásról és díszítési technikákról a 2. részben olvashattok majd. A régiesítés viszonylag egyszerű és látványos díszítési módszer, nem beszélve arról, hogy nagyon trendimanapság.
Milyen lakkot használjunk?

A lakk kiválasztása nagyon fontos szempont. Akár milyen hihetetlen, egyáltalán nem ajánlom a Pentart lakkokat, mert sajnos nem jók és nem nyújtanak tartós megoldást egy igen csak igénybe vett bútordarabon. Puhára szárad, nem képez kemény, ütésálló védelmet, számomra olyan, mintha nem is lenne  lakkozva a bútor, ráadásul sokszor tapasztaltam, hogy ragacsos marad, mint a láda teteje ha olvastad az írás elejét. Nem biztos, hogy amelyik márka festékként jó, az megállja a helyét lakként is. 
A festékboltokban kapható sima, átlátszó lakkot ajánlom, de ha bomba biztos megoldást keresünk, akkor a parketta lakk a tökéletes választás. Én a konyhaszekrény átfestésénél parketta lakkot használtam két rétegben és két év használat után elmondhatom, egyáltalán nem kopik a festék és szépen lemosható. Ráadásul a fehér szekrényt nem sárgította be. 

Persze lehet próbálkozni, többféle anyagot kipróbálni, de aki tuti biztosra akar menni, azoknak ajánlom ezeket a kipróbált és többszörösen is bevált módszereket.
  
Ilyen volt
Íme az ágy végeredménye, amelyet - mivel zománcot használtam - semmivel sem kezeltem a végén. Azon oknál fogva, hogy  a lányok csak feküdni fognak rajta, így nem is érdemes külön lakkozni, elég tartós a zománcfesték is önmagában. Ha például egy székről lenne szó, amit összefogdosunk, huzogatunk-tologatunk, akkor a fenti képen látható színtelen lakkal védeném a kopástól
 

 
Ilyen lett a végeredmény
Bízom benne, hogy hasznos volt számodra ez a minitanfolyam és sok információt kaptál, arról, hogyan kezdj neki egy bútor felújításának. Persze itt még nincs vége, mert még nagyon sok tippet fogok adni itt a blogon, ezért érdemes a facebookon is követni, mert ott értesülhetsz az új posztokról.

Nem csak bútorfelújítás témakörben írok, hanem minden, ami lakberendezés, dekoráció és, ami a szívet-lelket melegíti.

Várlak vissza! Köszönöm, hogy velem voltál!





Megjegyzések

  1. Nagyon köszönöm nagyon sokat segítettél ezzel a poszttal nekem. Már régóta szerettem volna neki állni a bútzorfestésnek mindig nézegettem a facén az oldalakat,de valahogy a kérdéseimre soha nem kaptam meggyöző választ. Most olvasva a posztot minden világos és érthető most már csak azt várom,hogy a levegő egy kicsit hüljön és akkor festek. A festékeket már megrendeltem és én is a Dekor Paint Soft festéket rendeltem csak egy kis löket kellett. Igaz nem bútorral kezdem hanem lambériával,mivel az egyik szobában a falat lambériáztuk és azt szeretném lefesteni és visszacsiszolni antik hatásúra. Még egyszer nagyon köszönöm a posztot. Üdv. Gabi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gabi!

    Örülök, hogy sikerült löketet adnom a festéshez, biztosan sikerülni fog a lambéria és nagyon szép lesz. Esetleg, ha elkészült szívesen fogadnék egy képet is. Köszönöm, hogy megosztottad velem a gondolataidat és ne feledd hamarosan jön a folytatás :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések